ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Γεώργιος Λάιος
Γεώργιος Ζυμπίδης
Ανδρέας Δράτσας
Βασίλειος Μπινιάκος
Γεώργιος Στυλιάδης
Παρασκευάς Ζέγας
Στέφανος Παπαδόπουλος
Στέργιος Τέγος
Παύλος Μιτυληναίος
Αβραάμ Σαραϊλίδης

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

 

 Hλεκτροπληξία είναι η προσβολή του ανθρώπινου σώματος από την διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος. Ποιο συγκεκριμένα ο συνδυασμός ηλεκτρικής τάσης και ρεύματος είναι ικανός να επιφέρει τον θάνατο, γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο όλοι μας να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την προστασία μας, ιδιαίτερα οι τεχνικοί οι οποίοι ασχολούνται καθημερινά με ηλεκτρικές διατάξεις.
Η αιτία της ηλεκτροπληξίας είναι η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσετε ανάμεσα σε δύο σημεία του ανθρώπινου σώματος. Αυτό που την καθιστά όμως ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ένταση και η χρονική διάρκεια που προκαλείται, ιδιαίτερα στην περιοχή της καρδιάς.
Στο ανθρώπινο σώμα ρεύματα μέχρι 10mA δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα εκτός από σύσπαση των μυών όταν φυσικά η τάση είναι πολύ χαμηλή! Τάσεις μεγαλύτερες από 30V είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα. Ρεύματα από 25mA έως 75mA εάν διαρρέουν το ανθρώπινο σώμα για περισσότερο από μισό λεπτό μπορεί να προκαλέσουν ανακοπή της καρδιάς! Ρεύματα από 75mA και πάνω μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο ανθρώπινο σώμα η διέλευση του ρεύματος μέσα από αυτό εξαρτάται από την έντασή του και από την φύση του ρεύματος. Το εναλλασσόμενο ρεύμα προκαλεί ηλεκτρικά σοκ και συσπάσεις των μυών, ενώ το συνεχές ρεύμα προκαλεί ηλεκτρολυτική διάσπαση των υγρών του σώματος.
Το ανθρώπινο σώμα έχει μια αντίσταση που κυμαίνεται από 5ΚΩ έως 100ΚΩ περίπου. Η αντίσταση αυτή μειώνεται σε περίπτωση που είμαστε ιδρωμένοι ή έχουμε βρεγμένα χέρια, κτλ. Αυτό σημαίνει ότι αν υποθέσουμε ότι μέχρι 10mA είναι το όριο της διέλευσης του ρεύματος μέσα από το σώμα μας, τάσεις μέχρι 30V μπορεί να προκαλέσουν ένα μικρό σοκ αλλά μεγαλύτερες μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο κάτω από προϋποθέσεις, όπως αναφέραμε παραπάνω.
Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Άμεση επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Παρά το γεγονός ότι μερικά εγκαύματα από ηλεκτρισμό μπορεί εκ πρώτης όψης να δείχνουν ελαφριά , μπορεί να έχουν επέλθει σοβαρές βλάβες σε εσωτερικά όργανα ιδίως στην καρδιά και στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου.
Η επίδραση του ηλεκτρικού σοκ στον άνθρωπο εξαρτάται από την θέση και την έκταση της έκθεσης, από την προηγούμενη κατάσταση υγείας του θύματος, από το είδος του ηλεκτρικού ρεύματος (το συνεχές είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνο από το εναλλασσόμενο) και φυσικά από την ταχύτητα που παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.
Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τις εξής βλάβες:

·          καρδιακή ή/και αναπνευστική ανακοπή .Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες καθώς και κοιλιακή μαρμαρυγή (άμεσα ΚΑΡΠΑ !).

·          μαζική μυϊκή καταστροφή από την δίοδο του ρεύματος στο σώμα αλλά και από τους σπασμούς που επέρχονται (όταν το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο). Η μυική καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια (λόγω απόφραξης των νεφρικών σωληναρίων από τη μυοσφαιρίνη που απελευθερώνεται).

·          ηλεκτρικά εγκαύματα:

Αυτά είναι τριών ειδών:

·          Θερμικά εγκαύματα από τα ρούχα του θύματος που μπορεί να αρπάξουν φωτιά.

·          Εγκαύματα από το σπινθήρα άμεσα.

·          Εγκαύματα από τη βαθιά δίοδο του ρεύματος στο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα υποδύεται το ρόλο ηλεκτρικής αντίστασης και το ρεύμα περνώντας μέσα του παράγει θερμότητα. Είναι πολύ σοβαρά και μπορεί με την πρώτη ματιά να υποτιμηθούν ως προς το βάθος τους.

Οι πιο συχνές αιτίες ηλεκτροπληξίας είναι :

·          ακούσια επαφή με ανοικτές πηγές ηλεκτρικού ρεύματος

·          ατυχήματα σε παιδιά που παίζουν με τις πρίζες

·          πυρκαγιές

·          κακοσυντηρημένα και παλιά ηλεκτρικά μηχανήματα

·          κεραυνοπληξία
Πρώτες Βοήθειες:
1. Απομόνωση του ρεύματος. Κλείνουμε την παροχή. Αν δε μπορούμε , πατούμε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό και προσπαθούμε με ένα μακρύ ξύλο να απομακρύνουμε τα μέλη του θύματος από την πηγή (π.χ ένα φθαρμένο καλώδιο).
2. Καλούμε για βοήθεια.
3. Ακολουθούμε διαδικασία ΚΑΡΠΑ αφού είμαστε σίγουροι ότι το θύμα δεν είναι σε επαφή με την πηγή.
4. Αν το θύμα δεν δείχνει σημεία ανακοπής αλλά είναι αναίσθητο το βάζουμε σε θέση ανάνηψης. Ελέγχουμε συνέχεια αν έχει αλλάξει τίποτε στην κατάστασή του.
5. Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα του βγάζουμε τα ρούχα. Τα περιποιούμαστε με κρύο νερό όπως τα εγκαύματα.
6. Μένουμε με το θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.
 

Αποστόλης Τσίκος

Ηλεκτρολόγος

καιρός weather.gr

loading