ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Γεώργιος Ζυμπίδης
Αβραάμ Σαραϊλίδης
Νικόλαος Σίμος
Βασίλειος Ψωμιάδης
Ζαχαρίας Βεργόπουλος
Παύλος Μιτυληναίος
Ιωάννης Στεργίου
Γεώργιος Λάιος
Λάζαρος Τζάμπος
Ανδρέας Δράτσας

Η λάμπα που ζει για 37 χρόνια

Η λάμπα που ζει για 37 χρόνια

Από το «πόσα άτομα χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα» μάλλον το ερώτημα που πρέπει να θέτουμε από εδώ και στο εξής είναι: «Κάθε πόσα χρόνια πρέπει να αλλάζουμε μια λάμπα;».

 

Και η απάντηση θα είναι… «κάθε 37».

 

Ο γιος του βρετανού εφευρέτη Σερ Τζέιμς Ντάισον –γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής σκούπας χωρίς σακούλα Dual Cyclon- δημιούργησε μια πρωτοποριακή λάμπα, η οποία όπως ισχυρίζεται ο ίδιος μπορεί να «ζήσει» κοντά τέσσερις δεκαετίες.

 

Ο λαμπτήρας CSYS που δημιούργησε ο Τζέικ Ντάισον βγαίνει σε τρεις διαφορετικές μορφές και χρησιμοποιεί τεχνολογία «Heat Pipe», για να κατευθύνει τη θερμότητα μακριά από τα LEDs, έτσι ώστε να μη χάνουν τη φωτεινότητα και την αποτελεσματικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου.

 

Ο νεαρός εφευρέτης ξεκίνησε να εργάζεται στο νέο αυτό τύπο λαμπτήρων το 2006, όταν παρατήρησε ότι πολλά σχέδια είχαν μικρή διάρκεια ζωής, παρότι τα LEDs είχαν σχεδιαστεί αρχικά για να διαρκούν… για μια ζωή.

 

Η αντίθεσή του με τα συμβατικά φώτα είναι ότι αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα LEDS από τη θερμότητα, εκθέτοντάς τα σε θερμοκρασίες έως και 130 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η επίστρωση φωσφόρου, κάτι που σημαίνει ότι παράγουν χειρότερη ποιότητα φωτισμού με την πάροδο του χρόνου.

 

Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, ο Τζέικ σχεδίασε ειδικούς λαμπτήρες (CSYS task lights), που έχουν μια μοναδική τεχνολογία, προκειμένου να απομακρύνουν τη θερμότητα από τα LEDs.

 

«Λειτουργώντας στους 55 βαθμούς Κελσίου δε χάνουν την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητά τους ακόμη και για 37 χρόνια» υποστηρίζει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.

 

Ο ίδιος εξηγεί ακόμη, ότι η μεγαλύτερη καινοτομία του μέχρι τώρα είναι η διαδικασία «ψύξης» των LEDs, κάτι που «είναι απολύτως κρίσιμο στην αγορά των LEDs».

 

www.b2green.gr

καιρός weather.gr

loading