ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Βασίλειος Ψωμιάδης
Αβραάμ Σαραϊλίδης
Γεώργιος Στυλιάδης
Ζαχαρίας Βεργόπουλος
Γεώργιος Ζυμπίδης
Στέφανος Παπαδόπουλος
Ανέστης Μουτζίκης
Παύλος Μιτυληναίος
Ιωάννης Στεργίου
Ελευθέριος Παπαγεωργίου

Λαμπτήρες φωτισμού

Λαμπτήρες φωτισμού

Η επιλογή του καταλληλότερου λαμπτήρα σε σχέση με τις ανάγκες του χώρου.

 

Ο κάθε χώρος, εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες και έχει τις δικές του ανάγκες για φωτισμό. Για παράδειγμα, ο χώρος του μπάνιου έχει ανάγκη από διάχυτο φως και ως εκ τούτου οι λαμπτήρες φθορισμού ή αλογόνου αποτελούν μια καλή επιλογή. Αντίθετα, ο χώρος εργασίας ή ανάγνωσης, χρειάζεται εντοπισμένο φως και συνεπώς οι λαμπτήρες LED ενδεχόμενα να αποτελούν καλύτερη επιλογή. Αν και υπάρχουν πολλά είδη λαμπτήρων, τα 4 βασικότερα είναι:

 

α) Λαμπτήρες πυρακτώσεως,

β) Λαμπτήρες αλογόνου,

γ) Λαμπτήρες φθορισμού

δ) Λαμπτήρες LED.

 

1. Λαμπτήρες πυρακτώσεως

 

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι οι γνωστοί, διάφανοι λαμπτήρες με το μεταλλικό νήμα στο κέντρο τους, που εφευρέθηκαν από τον Τόμας Έντισον και χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες. Ενώ είναι  οικονομικοί  στην αγορά τους, εντούτοις καταναλώνουν  πολύ ενέργεια  και για το λόγο αυτό, σε πολλές χώρες έχουν ήδη αποσυρθεί ή βρίσκονται σε στάδιο απόσυρσης και αντικατάστασης.

Σήμερα, αρκετές εταιρίες, συνεχίζουν να κατασκευάζουν αυτό το είδος των λαμπτήρων, με εξελιγμένη όμως τεχνολογία, έτσι ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από ότι παλαιότερα.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους, είναι η χαμηλή τιμή αγοράς και το θερμό φώς που παράγουν και που δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής στο χώρο.

 

2.   Λαμπτήρες αλογόνου

 

Οι λαμπτήρες αλογόνου ανήκουν και αυτοί στην κατηγορία των λαμπτήρων πυρακτώσεως αλλά καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Το χρώμα του φωτός τους, είναι θερμό και κιτρινωπό (όπως των λαμπτήρων πυρακτώσεων). Είναι ακριβότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεων και  δεν  έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής όσο οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού.

 

3. Συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού

 

Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι αρκετά οικονομικοί στην αγορά τους, ενώ  καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια  (έως και 75% λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως). Η συνήθης διάρκεια ζωής τους είναι 7 έως 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν των λαμπτήρων πυρακτώσεων. Παρόλα αυτά, το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό των λαμπτήρων πυρακτώσεως αν και η απόσβεση γίνεται σχετικά γρήγορα.

Το βασικό μειονέκτημά τους είναι η ασυμβατότητα ορισμένων λαμπτήρων με τα συστήματα dimmer. Συνεπώς αν η εγκατάσταση έχει dimmer, τότε θα πρέπει να επιλεγεί εκείνος ο λαμπτήρας που αναγράφει καθαρά στη συσκευασία του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτά τα συστήματα

Επίσης, υπάρχει η εντύπωση ότι οι λαμπτήρες αυτοί δεν παράγουν καθόλου θερμότητα. Η άποψη αυτή, είναι εν μέρη μόνο σωστή, καθώς η επιφάνεια φωτισμού δεν παράγει θερμότητα αλλά παράγει η βάση του λαμπτήρα, που περιέχει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Συνεπώς, οι λαμπτήρες αυτοί (όπως και οι πυρακτώσεως) θα πρέπει να τοποθετούνται σε φωτιστικά που εξαερίζονται, αλλιώς μειώνεται ο χρόνος ζωής τους.

Τέλος, μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν, αυτού τους είδους οι λαμπτήρες για την υγεία των χρηστών. Είναι γεγονός, ότι αν σπάσουν, απελευθερώνουν μια ελάχιστη ποσότητα υδρογόνου. Έτσι σε περίπτωση θραύσης ο χώρος θα πρέπει να εξαεριστεί καλά (ανοίγοντας τα παράθυρα τουλάχιστον για 15 λεπτά) και να απομακρυνθούν οι χρήστες, για το διάστημα αυτό, από το χώρο. Αφού ο χώρος εξαεριστεί καλά, θα πρέπει να συλλέγουν τα θραύσματα, με πλαστικά γάντια και με ένα πανί. Τόσο τα θραύσματα όσο και το πανί θα πρέπει να τοποθετηθούν και να κλειστούν καλά σε μια σακούλα και να παραδοθούν σε ειδικό κέντρο ανακύκλωσης.

 

Προσοχή: Τα θραύσματα δεν πρέπει να συλλέγουν με ηλεκτρική σκούπα ούτε να πεταχτούν σε απλό κάδο σκουπιδιών.

Η τεχνολογία των λαμπτήρων αυτών, συνεχώς εξελίσσεται, και έτσι το φώς τους μπορεί να είναι ψυχρό, ουδέτερο ή θερμό. Επιπλέον, δεν παράγουν εκείνο το ενοχλητικό βουητό, όπως παλαιότερα. Η χρήση τους θεωρείται πλεονεκτική, για χώρους που χρειάζεται να φωτίζονται αρκετές ώρες, όπως για τους χώρους της κουζίνας, του Χωλ, του γραφείου, κλπ.

 

4. Λαμπτήρες LED

 

Οι κατασκευαστές αυτών των λαμπτήρων υποστηρίζουν ότι ο χρόνος ζωής τους κυμαίνεται από 25 έως 40 έτη (αν βέβαια χρησιμοποιούνται μερικές μόνο ώρες την ημέρα). Διατίθενται σε πολλά χρώματα και λειτουργούν και με dimmer.
Οι λαμπτήρες LED με λειτουργία τάσης του δικτύου 230V, συναντώνται στην πράξη στις δυο παρακάτω μορφές:

 

1.  χωρίς τη δυνατότητα ρύθμισης έντασης φωτισμού  (non dimmable)  και

 

2.  με  δυνατότητα ρύθμισης έντασης φωτισμού  (dimmable)

 

Οι λαμπτήρες LED ως λύση φωτισμού του μέλλοντος, αλλά λίγο ακριβή λύση, προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 80% – ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους και διακρίνονται σε αυτούς που  λειτουργούν  :

 

  • άμεσα, με την τάση του δικτύου  230 V
  • έμμεσα, με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου 12-24V.

 

Το φως που παράγουν, εκπέμπεται προς μία κατεύθυνση, για αυτό και είναι κατάλληλοι για χώρους που έχουν ανάγκη από εντοπισμένο φώς, όπως χώρους εργασίας, χώρους έκθεσης έργων τέχνης, κλπ.

 

Πώς γίνεται η τοποθέτηση των λαμπτήρων LED;

 

Οι λαμπτήρες LED στην πλειοψηφία τους τοποθετούνται με απλή και εύκολη αντικατάσταση στη θέση του προηγούμενου συμβατικού λαμπτήρα.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που απαιτείται κάποια μικρή τεχνική παρέμβαση στον λαμπτήρα πριν την τοποθέτηση, η οποία γίνεται αποκλειστικά από ηλεκτρολόγο.

Η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων (παλαιού τύπου) με λαμπτήρες LED μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και απλά ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 

Οικιακοί λαμπτήρες LED : αντιστοιχία ισχύος 10:1

 
Παράδειγμα: κοινός λαμπτήρας 50 W ισοδυναμεί με λαμπτήρα LED ισχύος 5 W

 

Παράδειγμα: κοινό σποτ 50 W ισοδυναμεί με λαμπτήρα LED ισχύος 5 W Σποτ λαμπτήρες LED : αντιστοιχία ισχύος 10:1

 

Παράδειγμα: λαμπτήρας PL 27 W ισοδυναμεί με λαμπτήρα PL LED 9 W, ενώ είναι υποχρεωτική η αφαίρεση του μετασχηματιστή

 

Παράδειγμα: λάμπα φθορίου 30 W ισοδυναμεί με λαμπτήρα LED 3W

 

Παράδειγμα: κοινός προβολέας 80 W ισοδυναμεί με προβολέα LED 10W

 

Παράδειγμα: κοινή καμπάνα 200 W ισοδυναμεί με καμπάνα LED 40W Βιομηχανικός φωτισμός ( καμπάνες) LED : αντιστοιχία ισχύος 5:1

 
Παράδειγμα: κοινός λαμπτήρας AR111 10W ισοδυναμεί με λαμπτήρα AR111 LED 50W

 

Παράδειγμα: κοινό panel  50W ισοδυναμεί με panel LED 20W

 

Παράδειγμα: κοινός λαμπτήρας G4/G9 30W ισοδυναμεί με λαμπτήρα G4/G9 LED 3W.

 

Χρώματα φωτός LED

 

WW:Λευκό ζεστό
CW:Λευκό ψυχρό

 

DL:φως ημέρας Κοινοί λαμπτήρες G4/Gλαμπτήρες G4/G9 LED : αντιστοιχία ισχύος 10:1
Ρ:ροζ
R:κόκκινο
G:πράσινο
Y:κίτρινο
B:μπλε
RGB: κόκκινο-πράσινο-κίτρινο

 

πηγή:  theledcompany

 

ΔΡΑΤΣΑΣ K. ΑΝΔΡΕΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

καιρός weather.gr

loading